L'Ajuntament de Manresa crea una nova empresa municipal per potenciar l'atractiu turístic i cultural de la ciutat
15/11/2024
Manresana d'Actius Turístics, Museus i Fires gestionarà el nou servei de Promoció Cultural, Turística i Comercial i assumirà les funcions de la Fundació Turisme i Fires de Manresa, Fundació Aigües de Manresa-Junta de la Séquia i el Museu de Manresa-Museu del Barroc de Catalunya. Les propostes per a la creació de la societat pública i per a l’establiment del nou servei municipal se sotmetran a debat i votació en el Ple ordinari del pròxim 21 de novembre.
L’Ajuntament de Manresa ha anunciat avui la creació de Manresana d’Actius Turístics, Museus i Fires, una nova societat pública nascuda amb l’objectiu d’impulsar la projecció de Manresa com a destinació cultural i turística a partir de la coordinació i l’impuls dels serveis culturals, turístics i comercials de la ciutat. Aquesta nova entitat assumirà els actius i les activitats que actualment desenvolupen la Fundació Turisme i Fires de Manresa, la Fundació Aigües de Manresa-Junta de la Séquia i el Museu de Manresa-Museu del Barroc de Catalunya, incorporant-hi també la gestió de les fires i mercats no sedentaris.
La constitució de la nova empresa i la creació del nou servei municipal, que se sotmetran a debat i votació en el Ple ordinari del pròxim 21 de novembre, han estat presentats avui per l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, el regidor d’Empresa, Turisme i Coneixement, Joan Vila Marta; i la regidora de Cultura i Llengua, Tània Infante Martínez.
L’alcalde de Manresa ha recordat que el juny de 2022 es va iniciar el procés per a la implantació d’un servei que assumís les funcions de la Fundació Turisme i Fires de Manresa “a la recerca, sempre, d’una major eficiència de la prestació dels serveis municipals” però que, a mesura que avançaven els treballs, “s’ha vist com una oportunitat” que també s’hi incorporessin els serveis que ofereixen actualment la Fundació Aigües de Manresa-Junta de la Sèquia i el nou Museu de Manresa-Museu del Barroc de Catalunya, inaugurat el febrer de 2024; i les fires i mercats de venda no sedentària que es fan la via pública.
Aloy ha explicat que el nou servei aplega l’àmbit turístic, el patrimonial i el comercial i que s’ha considerat que la gestió a través de la creació d’una nova societat municipal -Manresana d’Actius Turístics, Museus i Fires- és la millor fórmula per aconseguir simplificar els procediments, harmonitzar els criteris de funcionament, augmentar la capacitat per teixir sinergies, millorar l’eficiència i -molt especialment- impulsar la promoció i la projecció de la ciutat de Manresa i potenciar el seu atractiu com a destinació cultural i turística.
L’alcalde ha apuntat que és la quarta societat municipal de l’Ajuntament de Manresa, abanda d’Aigües de Manresa, Fòrum i Manresana d’Equipaments Escènics i ha tancat la seva intervenció amb agraïment a totes les persones que tant des dels serveis municipals com de les fundacions implicades han fet possible el naixement del nou servei i de la nova societat municipal.
Per la seva part, el regidor d’Empresa, Turisme i Coneixement, Joan Vila Marta, s’ha mostrat esperançat en els bons fruits que la nova empresa municipal pot aportar a la ciutat i l’ha qualificat com una eina del tot necessària que permetrà millorar la “feina excel·lent” que ara s’estava fent a la Fundació Turisme i Fires de Manresa i poder desenvolupar els seu potencial. Pel que fa a la gestió de la destinació turística, ha destacat que la nova societat actuarà prioritàriament en l’atracció de visitants, la promoció del Camí Ignasià i l’organització i promoció d’esdeveniments. En l’apartat comercial, se centrarà en l’activitat firal, els mercats no sedentaris i les operacions logístiques que, segons ha comentat, “cada vegada estan tenint més rellevància”.
A continuació, la regidora de Cultura i Llengua, Tània Infante Martínez, ha assenyalat que, en l’àmbit de la gestió patrimonial i museística, la nova empresa municipal “ens genera noves oportunitats” en la mesura que “ens pot ajudar a assolir els reptes que es presenten amb el salt que ha fet el Museu de Manresa amb la creació del Museu del Barroc de Catalunya”, i tot això “amb una gestió unificada amb el Museu de l’Aigua i el Tèxtil i tots els espais patrimonials de la ciutat”. La regidora ha destacat que cadascun dels dos grans museus disposaran d’uns consells assessors que aportaran coneixements i experiència en la seva gestió i ha afegit que el nou model de gestió ha de permetre instaurar les bases de la xarxa local de museus per poder explicar la ciutat de forma transversal des de les diferents mirades que ofereixen aquests equipaments.
El nou servei municipal aplegarà els equipaments provinent dels tres àmbits d’actuació i seran gestionats per la nova societat pública:
-
Oficina de Turisme
-
Centre d’Acollida
-
Torre Lluvià
-
Museu de Manresa-Museu del Barroc de Catalunya (MBC)
-
Centre d’Interpretació del Carrer del Balç
-
Espai Manresa 1522. La ciutat d’Ignasi
-
Espai Memòries/Lapidari
-
Jaciments de Santa Caterina
-
Museu de l’Aigua i el Tèxtil (MAT)
-
Centre de l’Aigua i Parc de Can Font
-
Casa de la Culla
-
InfoSéquia
-
Palau Firal
Pel que fa a l’estructura de funcionament serà similar a la de la resta de societats municipals i es preveu que la plantilla pugui créixer, a mesura que l'empresa vagi desenvolupant les seves activitats, de les 32 persones que actualment treballen en les fundacions i els museus fins a 40.
Amb una inversió inicial prevista de 3,2 milions d’euros per a 2025, el projecte s’ha configurat amb la flexibilitat necessària per donar resposta a les necessitats actuals i futures i per adaptar-se als reptes que es plantegin en la promoció cultural i turística de la ciutat.
(*) Podeu trobar informació detallada sobre el nou servei i la nova empresa en aquest document
(**) Peu de foto: L'alcalde de Manresa, el regidor d’Empresa, Turisme i Coneixement; la regidora de Cultura i Llengua i els responsables de les fundacions i els museus que gestionarà la nova empresa municipal.