L'Ajuntament de Manresa inicia les obres d'urbanització del polígon del Pont Nou II


14/05/2024

El desenvolupament del polígon permetrà guanyar 168.000 metres quadrats de sòl industrial. Es tracta d’una obra de 20 milions d’euros, que es preveu tenir enllestida durant el primer trimestre del 2026. Inclou també la creació d’una nova avinguda que ordenarà tot el sector, amb un nou accés a Manresa des de l’eix Transversal.

 

L’Ajuntament de Manresa ha iniciat aquesta setmana les obres d’urbanització del polígon del Pont Nou II. Es tracta d’un projecte estratègic que dotarà la ciutat de 168.000 metres quadrats més de sòl industrial, repartits en un total de 20 parcel·les d’entre 3.000 i 24.000 metres quadrats, amb la possibilitat de poder-se agrupar i preparades per poder acollir grans empreses.

 

Aquest matí, l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, ha presentat les fases de les obres acompanyat del regidor d’Urbanisme i Mobilitat, Carles Garcia Estany, i del regidor d’Empresa, Turisme i Coneixement, Joan Vila Marta. Tots tres han subratllat la importància de l’actuació: és el primer sòl industrial que es desenvolupa a la ciutat en més de 20 anys, un pas imprescindible perquè les empreses de Manresa puguin créixer i perquè se’n puguin captar de noves, amb la consegüent creació de llocs de treball.

 

El projecte inclou una nova avinguda que ordenarà tot el sector i millorarà la mobilitat de la zona esportiva del Congost, i que esdevindrà una nova porta d’entrada a la ciutat. Enllaçarà l’eix Transversal (des de la mateixa rotonda d’accés a Sant Joan de Vilatorrada) amb la Carretera de Sant Joan, a l’altura del Pont del Gas. Aquest nou vial travessarà el nou polígon i passarà per darrere del pavelló del Nou Congost, el camp de beisbol i l’estadi municipal de futbol.

 

L’actuació també preveu zona per a equipaments i una nova zona verda, just al voltant del nou accés des de l’eix, on també es farà un aparcament amb 124 places, que se sumaran a les 470 que es generaran amb la creació dels nous carrers que vertebraran el polígon.

 

L’import total de l’operació urbanística és de prop de 20 milions d’euros (IVA inclòs), que inclouen les obres que s’han iniciat aquesta setmana, i que s’han adjudicat per un import de 17 milions d’euros (IVA inclòs), i els 2,7 milions (IVA inclòs) del trasllat de les línies elèctriques, la modificació de les línies de mitja i baixa tensió, el subministrament elèctric i la xarxa d’abastament d’aigua, entre altres.

 

L’Ajuntament de Manresa aportarà a l’operació un total de 6,8 milions d’euros, dels quals 2,7 milions estan destinats a la nova avinguda, mentre que els 4,1 milions restants corresponen a les despeses d’urbanització a les quals ha de fer front com a propietari actual de 42.841 metres quadrats, uns diners que podrà anar recuperant amb la venda de les parcel·les.

 

De fet, recentment l’Ajuntament ja ha venut una parcel·la, de 3.992  metres quadrats, la qual cosa ha permès rebaixar ja la xifra de 5,1 milions d’euros que es preveia el març del 2023, quan es va presentar el projecte, fins als 4,1 milions actuals, a banda de poder ingressar 170.000 euros (IVA inclòs) per la seva venda.

 

 

La urbanització es farà per fases

 

Les obres es faran per fases. En la primera, que s’allargarà aproximadament fins al desembre d’enguany, es treballarà sobre terrenys no urbanitzats per tal d’executar els carrers del polígon i el primer tram de la nova avinguda des del nou accés a l’eix Transversal. També s’executaran obres a les línies elèctriques al voltant del pavelló del Nou Congost.

 

Així mateix, en paral·lel a aquesta primera fase, aquest estiu (entre juny i setembre) es farà el col·lector per conduir les aigües pluvials al carrer d’accés al pavelló del Nou Congost des de la Carretera de Sant Joan i s’habilitarà un accés provisional a la zona esportiva des de l’estadi municipal de futbol.

 

Pel que fa a la fase 2, s’executarà entre desembre de 2024 i maig de 2025 i se centrarà en el soterrament de les línies elèctriques i en l’ampliació de la vorera del carrer de la Lemmerz. A la vegada, es posarà en funcionament el primer tram de la nova avinguda i el nou enllaç a l’eix Transversal.

 

I pel que fa a la tercera i última fase, que s’executarà entre maig de 2025 i gener de 2026, s’actuarà a tota l’àrea del polígon per tal de deixar-lo a punt per acollir empreses i s’acabarà de construir la nova avinguda fins a l’alçada del camp de beisbol. Faltarà només un darrer tram fins a trobar la Carretera de Sant Joan, a l’altura del Pont del Gas, que es farà en un projecte paral·lel que ja s’està redactant, perquè aquest petit tram es troba fora del Pla Parcial.

 

 

Afectacions mínimes a la mobilitat

 

Atès que es tracta d’una actuació que en bona part es desenvolupa en sòl no urbanitzat, les afectacions a la mobilitat seran mínimes, sobretot en el tram inicial de les obres. Amb tot, s’aniran informant degudament la ciutadania i als empresaris de la zona a mesura que les fases avancen. Des de la Regidoria d’Urbanisme i Mobilitat de l’Ajuntament de Manresa s’han fet dues trobades amb el teixit empresarial per tal d’explicar el calendari d’execució i les afectacions i s’han establert canals de comunicació que estaran vigents durant tot el procés d’obres.

 

 

(*) Més informació en aquest enllaç

Proempresa - Palau Firal de Manresa - C/ Castelladral, 5-7, Polígon Industrial Els Dolors 08243 Manresa +34 93 878 76 25 - info@promanresa.cat | Mapa web