S'inicia al Bages, Moianès i Solsonès el programa de la Generalitat 'Ocell de foc' per millorar la qualitat de vida de joves, especialment amb problemes de salut mental


10/02/2023

S’impulsarà a través d’una aliança d’entitats impulsores i executores conformada per l’Ajuntament de Manresa, la fundació AMPANS, que serà l’entitat coordinadora, Althaia, el CAE i Mosaic de la Fundació Germà Tomàs Canet. La previsió és atendre 2.000 persones joves en dos anys del Bages, Moianès i Solsonès, el 15% de les quals amb problemàtiques de salut mental. El programa té l’objectiu de fomentar projectes que promoguin l’atenció a persones joves d’entre 16 i 30 anys per assolir el seu benestar emocional, així com la seva inserció laboral o la recuperació del seu itinerari formatiu.

 

Oferir atenció a joves, especialment als que tenen problemes de salut mental, per millorar la seva autonomia personal i facilitar la construcció d’una vida independent. Aquest és l’objectiu del programa ‘Ocell de foc’, finançat pel departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, i que al Bages, Moianès i Solsonès es tirarà endavant amb una aliança d’entitats impulsores i executores conformada per l’Ajuntament de Manresa, la fundació AMPANS —que serà l’entitat coordinadora—, Althaia, el CAE i Mosaic de la Fundació Germà Tomàs Canet

 

Aquest migdia, el projecte s’ha presentat amb la presència de l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia; de la regidora d’Ocupació, Empresa i Coneixement, Cristina Cruz Mas; del director general d’Economia Social i Solidària, el Tercer Sector i les Cooperatives del Departament d’Empresa i Treball, Josep Vidal Fàbrega; del director general de la fundació AMPANS, Toni Espinal Freixas, i de la coordinadora del programa, Imma Pallarès, de l’entitat AMPANS. També hi han assistit representants d’Althaia, el CAE i Mosaic, i la regidora de Ciutat Saludable, M. Mercè Tarragó Costa.

 

El programa té l’objectiu de fomentar projectes que promoguin l’atenció a persones joves d’entre 16 i 30 anys, especialment aquelles amb problemes de salut mental, per assolir el seu benestar emocional, una millora de la qualitat de vida i la seva inserció laboral o la recuperació del seu itinerari formatiu. Es desenvoluparà per tot el país amb un pressupost de 9,9 milions d’euros, amb la voluntat d’arribar anualment a 20.000 joves, 3.000 dels quals amb problemes de salut mental o benestar emocional. Al Bages, Moianès i Solsonès, la previsió és atendre 2.000 joves en dos anys, el 15% de les quals amb problemàtiques de salut mental.

 

Tal com ha destacat l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, es tracta d’un programa transversal que implica les administracions i les entitats especialitzades del territori, i que promou un abordatge integral per tal que les persones joves puguin dur a terme el seu projecte de vida d’una manera autònoma i independent, posant especial èmfasi en aquelles que pateixen problemes de salut mental. Per la seva banda, el director general d’Economia Social, Josep Vidal Fàbrega, ha subratllat que es vol posar el focus en l’àmbit preventiu, oferint acompanyament, i ha posat de relleu el fet que el programa s’impulsi des d’entitats del territori que ja treballen en xarxa i que ja tenen contacte amb les persones joves. En la mateixa línia, la regidora Cristina Cruz Mas ha detallat que es tracta d’entitats que faran de “porta d’entrada” de les persones joves cap al programa.

 

Al seu torn, el director general d’AMPANS, Toni Espinal, ha remarcat que el servei abraça la persona jove des d’una visió integral, tenint en compte la seva situació de benestar emocional, però també aspectes com el seu itinerari de vida. La coordinadora del programa, Imma Pallarès, ha explicat que el programa contempla accions de prevenció i lluita contra l’estigma, un espai físic d’atenció —que s’ubicarà al Centre Cívic Joan Amades—, un servei d’assessorament per definir itineraris laborals i educatius o un servei de suport a l’emprenedoria per desenvolupar projectes cooperatius, entre altres.


 

Detall de les accions i serveis proposats


1.- Servei d’informació, de prevenció i de lluita en contra de l’estigma de la salut mental i l’abandonament educatiu a la comunitat propera.

a)      Donar visibilitat al servei a la ciutadania i entre les persones joves.

b)      Formar i acompanyar els professionals de les entitats i dels serveis que atenen persones joves o estan constituïts per persones joves.

c)       Donar visibilitat a la problemàtica de la salut mental entre les persones joves i a les possibilitats d'atenció i millora d'aquesta salut.

d)      Fomentar la participació ciutadana en la lluita contra l'estigma.

e)      Elaborar material específic sobre prevenció i lluita contra l'estigma i sobre salut mental.

f)       Fer activitats adreçades a les persones de sensibilització i foment del respecte, per trencar estereotips preconcebuts i per lluitar contra les desigualtats de gènere.


2.- Servei d’Atenció Grupal al col·lectiu de persones joves. Té l’objectiu de generar espais de trobada de joves, aprofitant els recursos existents al territori, per compartir experiències.

a)      Fomentar l'establiment de relacions positives, de suport i empoderament entre les persones joves.

b)      Col·laborar i treballar amb les entitats que atenen les persones joves des dels àmbits de l'esport, la cultura, el lleure, entre altres, per detectar la problemàtica de salut mental, atendre-la i informar-ne les persones joves.

c)       Fomentar l'autoorganització col·lectiva de les persones joves, orientada a la seva participació i implicació en la comunitat.


3.- Servei Niu de Projectes i d’Iniciatives Juvenils. Té l’objectiu de crear un espai obert i inspirador de treball per concretar projectes prelaborals, semilaborals o primeres experiències laborals o d'emprenedoria, a través de les Cooperatives Juvenils de Serveis (CJS).

a)      Activitats de formació i d'aprenentatge.

b)      Suport a les iniciatives juvenils, perquè s'estructurin i es consolidin a través del disseny de projectes.

c)       Organització de tallers pràctics.

d)      Creació d'una borsa de cooperatives i d'empreses mentores del territori.

 

4.- Servei d’Assessorament a les Persones Joves.

a)      Acompanyament a les persones joves en l'elaboració i el desenvolupament del seu itinerari de vida independent i del seu itinerari laboral, i acompanyament per al retorn al sistema educatiu.

b)      Derivació cap als recursos públics existents: programes de formació, de garantia juvenil, de transició al món laboral o a l'educació postobligatòria.

c)       Coordinació amb els serveis especialitzats de salut, educació i serveis socials.


5.- Punt de trobada del nucli ‘Ocell de foc’. Amb l’objectiu de constituir un espai físic que ha d'esdevenir un punt de trobada, d'informació i de referència per als diferents públics objectiu del programa. És voluntat del dispositiu enxarxar les accions proposades amb recursos ja existents al territori, com els serveis que ofereix l’Oficina Jove del Bages, en especial al nou l’Espai Èmfasi, o l’Oficina Tècnica Laboral del Bages i la propera que es desplegarà al Moianès.


 

Treball transversal i en xarxa

 

Al Bages, Moianès, Solsonès ‘Ocell de foc’ està impulsat per una aliança d’entitats conformada per l’Ajuntament de Manresa, la fundació AMPANS —entitat coordinadora—, Althaia, el CAE i Mosaic de la Fundació Germà Tomàs Canet. També s’hi han sumat altres entitats del territori, que hi donen suport, com la Càtedra de Salut Mental de la UViC-UCC, la FUB, GEDI, el Consell Comarcal del Moianès, Consell Comarcal del Solsonès, la UPC-EPSEM, l’Associació Amisol, l’Ajuntament de Solsona, el Consorci pel Desenvolupament de la Catalunya Central, l’Arada, l’Associació Volem Feina, l’Associació Sol del Solsonès i Cultura del Bé Comú. A més a més, ‘Ocell de foc’ comptarà amb el suport de l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central per qualsevol activitat en la qual pugui aportar expertesa, especialment a l’hora d’assessorar i acompanyar en la concepció, disseny, elaboració, desenvolupament, execució i avaluació d’iniciatives lligades a les Cooperatives Juvenils de Serveis.

Proempresa - Palau Firal de Manresa - C/ Castelladral, 5-7, Polígon Industrial Els Dolors 08243 Manresa +34 93 878 76 25 - info@promanresa.cat | Mapa web