Finalitza una nova edició del programa de la Casa d'Oficis de Treball als Barris


27/10/2023

Aquest divendres s’ha fet el lliurament de diplomes a l’alumnat que ha rebut formació teòrico-pràctica en l’especialitat d’auxiliar de paleta i que, enguany, ha treballat en la coberta dels vestidors del camp de futbol de Les Cots. L’acte, celebrat a les instal·lacions de ProManresa, ha comptat amb l’assistència del regidor d’Ocupació i Emprenedoria de l’Ajuntament de Manresa, Lluís Vidal Sixto Orozco.

 

 

Les instal·lacions de ProManresa, l’Agència de Desenvolupament Local de l’Ajuntament de Manresa, situades a Casa Caritat, ha acollit aquest matí l’acte de cloenda d’una nova edició de la Casa d’Oficis. En total, han participat en aquest programa 8 persones, de les quals 5 han finalitzat i han rebut un diploma.

L’acte ha comptat amb la presència del regidor d’Ocupació i Emprenedoria de l’Ajuntament de Manresa, Lluís Vidal Sixto Orozco; i del representant del Gremi de la Construcció d’obres de Manresa i Comarques, Jaume Cots Sarrate.

La Casa d’Oficis és un programa que es caracteritza per proporcionar formació i experiència professional als seus participants. Ha tingut una durada de 12 mesos i s’ha desenvolupat a través del projecte “Treball als Barris” subvencionat pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC). En total, hi ha participat  joves residents al Manresa de menors de 29 anys i en situació d’atur.

La primera fase del projecte (novembre-abril)  ha consistit en una formació teòrico-pràctica en l’especialitat d’auxiliar de paleta. Els participants han treballat alguns conceptes com ara tècniques per revestir, obres de fàbrica vista, treballs d’obra de paleta i un curs d’energies renovables i construcció sostenible.  A més, han pogut realitzar una formació en prevenció de riscos laborals en el sector de la construcció i en alçada així com l’obtenció del carnet de carretó elevador.

Posteriorment, l’Ajuntament de Manresa ha contractat durant sis mesos l’alumnat que ha superat amb èxit la formació. Ja com a treballadors, els joves han realitzat diverses tasques de rehabilitació i construcció de la coberta dels vestidors del camp de futbol de Les Cots, al barri de la Font dels Capellans.

Al llarg dels 12 mesos  l’alumnat ha rebut també suport i orientació, així com formació bàsica (matemàtiques, català, coneixement de l’entorn) per tal de millorar les seves possibilitats d’inserció i/o retorn al sistema educatiu un cop finalitzin la Casa d’Oficis.

Construcció de la coberta dels vestidors del camp de futbol de Les Cots

Les obres realitzades pels joves ha consistit en l’aïllament tèrmic i hidròfug de la coberta dels vestidors del camp de futbol de Les Cots i l’aïllament tèrmic de les façanes per l’exterior, per tal d’assolir una millora de l’eficiència energètica de tot l’edifici.

El regidor d’Ocupació i Emprenedoria de l’Ajuntament de Manresa ha felicitat els joves per la seva participació i per la seva feina “amb una execució molt bona” i els ha animat a continuar formant-se professionalment de cara al demà. Lluís Vidal Sixto Orozco també ha agraït el suport i la col·laboració del Gremi de Constructors en un programa com aquest adreçat a joves en situació d’atur.

El monitor formador d’aquest projecte, Josep Maria Tejederas Villa, que ha acompanyat i guit els joves durant l’obra, s’ha mostrat “molt content del resultat d’un treball complex, de 300 metres de coberta. Tot i no tenir experiència prèvia, els joves han fet la feina perfectament i han après els conceptes de forma molt ràpida”.

Al seu torn, Jaume Cots Sarrate, els ha animat a continuar treballant en el món de la construcció, un ofici del qual “heu tingut només una primera experiència”, però els ha recordat que aquesta professió “no s’aprèn en un curs de 900 hores, requereix molta constància, molts anys i evolució constant”, però que amb els temps “ens fa sentir orgullosos de la feina ben feta, una feina que perdura amb el temps”.

Prop de 130 contractacions des del 2007

La Casa d’Oficis és un programa subvencionat pel SOC dins del projecte Treball als Barris. Es tracta d’un programa mixt de formació i treball adreçat a persones joves de 16 a 29 anys amb l’objectiu de proporcionar-los  formació i pràctica professional mitjançant la realització d’obres o serveis públics que aportin un benefici social al barri objecte d’actuació. La Casa d'Oficis es va iniciar el 2007. En tots aquests anys, ha permès realitzar 127 contractacions, comptant també les d'aquest 2023.

El pròxim mes de novembre es preveu engegar una nova edició.

(*) Peu de foto: Foto de família de l’acte de cloenda del darrer curs de la Casa d’Oficis celebrat avui a les instal·lacions de ProManresa

Protreball - Plaça Cots núm. 5-7, 08240 Manresa - +34 93 877 64 90 - info@promanresa.cat